IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo изненада със загуба, докато мобилното ѝ звено се бори с проблеми

Във връзка с данъчните промени в САЩ компанията плаща такса от 400 млн. долара

11:38 | 01.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската технологична компания Lenovo Group отчете изненадваща загуба, след като трябваше да плати 400 млн. долара такса във връзка с данъчната реформа в САЩ. Същевременно нейният мобилен бизнес продължава да се бори със свиващи се приходи, пише Bloomberg.

Вторият по големина производител на персонални компютри отчете 289 млн. долара нетна загуба за трите месеца, приключили през декември. Прогнозата на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 124,5 млн. долара печалба.

Lenovo се сблъсква с проблеми в бизнеса със смартфони, включително натиска от конкуренцията и по-високите цени на компонентите, които засенчват подобренията в подразделенията за персонални компютри и центрове за данни.

Главният изпълнителен директор Ян Юенцин не очаква бизнесът да излезе на печалба през втората половина на годината, тъй като е нужно повече време за преобръщане на звеното.

"Те просто трябва да определят посланието си. Не знам зад какво стои Lenovo от перспективата на телефоните“, коментира Анан Сринивасан, анализатор в Bloomberg Intelligence. “Бих категоризирал мобилния ѝ бизнес като смесен“, каза още той.

Общата оперативна печалба е достигнала 204 млн. долара, в сравнение с прогнозираните 201 млн., докато приходите са се увеличили с 6 на сто до 12,94 млрд. долара.

Книжата на Lenovo записаха 0,4% спад на цената си до 4,49 хонконгски долара. От началото на годината акциите на фирмата са записали 2% ръст на стойността след три поредни годишни спада.

Приходите от продажби на мобилния бизнес са спаднали с 5 на сто през тримесечието, а загубата преди данъци е достигнала 92 млн. долара, като се изключат счетоводните такси.

"Преобръщането на бизнеса все още е наша цел, но вероятно ще ни трябват повече тримесечия, за да постигнем този резултат“, коментира Ян в интервю. „Работим по това, вярваме, че рано или късно ще генерираме печалба. Рентабилността е ключов приоритет за този бизнес“.

Приходите на звеното за персонални компютри са достигнали 416 млн. долара. Световните продажби на компютри нараснаха по време на тримесечието, включващо Коледа, като това се случи за първи път от шест години, макар и ръстът да е под 1%. От своя страна, HP Inc. увеличи преднината си пред своя най-близък конкурент според IDC.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още